Waar is motorolie goed voor?

  • Geplaatst op

Dit artikel beschrijft de herkomst en de huidige functies van motorolie.

Vroeg of laat zijn we allemaal wel een keer bezig met motorolie verversen, peilen, bijvullen, vervangen, kopen, online bestellen, enzovoorts. Maar wat zijn nou eigenlijk de redenen en de noodzaak van motorolie? Het doel van motorolie is het smeren van de draaiende delen in de motor van een auto, motorfiets, vrachtwagen, boot, enzovoorts. Welke motorolie moet u kiezen, en wanneer is het tijd voor motorolie vervangen? Hieronder geven wij u de antwoorden!

De voorloper van motorolie werd 3500 jaar geleden voor het eerst gebruikt door de oude Egyptenaren, toen nog als een mengsel van zeep en dierlijk vet als een smeerolie voor de assen van paard en wagen. Gelijk met de uitvinding van de auto nam dit principe van smeermiddel een hoge vlucht, waarbij de innovaties nog altijd voortduren.

 

Innovatie van zeepsmeersel tot synthetische olie

De bekendste innovatie is uit de vorige eeuw: toen lukte het om ruwe aardolie door middel van een raffinageproces te herleiden tot minerale olie. Het nadeel van deze minerale olie als smeerolie is dat het toxisch is en meestal biologisch niet afbreekbaar. Een heel belangrijke innovatie was later dan ook de synthetische olie. Er is daarbij een verschil tussen volle of halfvolle motorolie die u kan kopen. Het gaat bij synthetische olie om hoogwaardige bio-smeermiddelen op dierlijke of plantaardige basis. Daarnaast zijn er compounds, oftewel combinaties van minerale olie en de biologische variant, ter ontlasting van het milieu.

Ter bescherming van zowel milieu als de autoconsument zijn internationaal wetten van kracht door bekende organisaties als de SAE, die bijvoorbeeld een indeling maakte in monograde en multigrade olie. Hierdoor weet u als automobilist beter waar u aan toe bent. De autofabrikanten zelf publiceren een zogenaamde homologatie in de gebruikshandleiding van auto’s, oftewel een lijstje met voorwaarden voor motorolie kopen, zoals welk type wel en niet verantwoord is.

 

Wat zijn de functies van motorolie?

We geven u hieronder een overzicht van de vier taken van motorolie:

  1. De smeerfunctie: elk deel van een motor moet ongestoord zijn gang kunnen gaan terwijl de motor van een auto, motorfiets, boot of andere voertuig volop in bedrijf is.
  2. De beschermfunctie: doordat de motorolie precies bij de juiste plekken komt, krijgen deze onderdelen de bescherming die ze nodig hebben. De olie biedt tegenwerking aan de vorming van wrijving, slijtage en corrosie.
  3. De koelfunctie: door de enorme prestaties die wij soms vragen aan onze auto’s, vrachtauto’s, bussen, motorfietsen of landbouwvoertuigen, zijn er diverse motoronderdelen die oververhit kunnen raken. De olie is in staat om verhitting af te voren, zodat geen ongewenste of onveilige situatie kan ontstaan.
  4. De schoonmaakfunctie: vuil- en zuurdeeltjes die de vitale delen bevuilen, belanden veilig in het oliefilter met behulp van de olie.

 

Belangrijk: hoe peil je motorolie?

Motorolie peilen met een zekere regelmaat is erg belangrijk, want hoeveel olie er in de motor zit, bepaalt de levensduur van de motor, het rijcomfort, het voorkomen van oververhitting en tal van andere zaken. Voor regelmatige gebruikers kan dit zelfs om de 14 dagen zijn, in sommige gevallen geldt het ook al na een heel lange rit. Daarnaast geldt voor mensen die bijvoorbeeld in het stadsverkeer telkens kleine stukjes rijden. Er kan dan immers water gaan mengen met de motorolie omdat het door de relatief koude motor niet kan verdampen, zoals bij de hitte van een lange en intensieve rit.

Doorgaans krijgt u een handige waarschuwing en een rood motorolie lampje gaat branden, want u moet dan motorolie checken en in de regel ook motorolie bijvullen. Toch blijven mensen na dit signaal vaak nog best lang ermee doorrijden, terwijl dat rode lampje natuurlijk niet voor niets blijft branden. Bedenk dat dit doorrijden met een laag oliepeil schadelijke gevolgen voor uw motor en de autowaarde als geheel kan hebben. Daarnaast kunnen er eventuele dure reparatiebeurten volgen bij niet tijdig olie bij te vullen.

 

Welke motorolie is het beste voor mijn auto, boot, motorfiets of ander voertuig?

Allereerst is er motorolie auto, maar evengoed zijn bepaalde viscositeitstypes goed voor juist uw specifieke type bromfiets of landbouwvoertuig. U kan bijvoorbeeld kiezen uit goedkope onbekende merken, voor A-merken als Gastrol, Shell of Kroon Oil, of de eigen merkolie van de autofabrikant. Bij onze webshop voor motorolie hebben wij echter een uitgesproken visie op wat goed is en wat het beste is, uiteraard tegen een schappelijke prijs.

De mensen achter 0800-Oliekopen hebben een ruime ervaring in de Nederlandse oliewereld en op basis daarvan is er weloverwogen een keuze gemaakt om een assortiment te voeren van slechts twee merken met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Het gaat om Mobil-1 en MPM.

 

In onze webwinkel kunt u motorolie van Mobil-1 en MPM online bestellen

Mobil-1 is op de consumentenmarkt inmiddels al een halve eeuw bekend als zo’n beetje hét topmerk in de wereld van motorolie. In instructieboekjes van bekende modellen van merken als Ford, opel, BMW, Renault en tal van anderen worden bepaalde types motorolie van Mobil-1 door de fabrikant zelf geadviseerd voor gebruik. Dit geeft een veilig gevoel, want als vele autofabrikanten zelf al kiezen voor Mobil-1, wie zijn wij dan om dat te ontkennen?

Daarnaast voert onze webwinkel het in Nederland vervaardigde oliemerk MPM. Deze olieproducent heeft weliswaar een niet zo grote naamsbekendheid als Mobil-1, toch geloven wij er heilig in. Dit zit hem onder andere in het feit dat MPM een zogeheten after market merk is. Dit houdt in dat het wordt gemaakt volgens exact dezelfde specificaties als een A-merk olie, maar dan met een ander etiket op de buitenzijde. Door het kopen van olie van MPM bent u daardoor dus verzekerd van een hoge kwaliteit tegen een gunstige prijs.

 

Uw motorolie in de juiste viscositeit, verpakking en met eventuele korting!

De juiste olie vinden zit hem vooral in de viscositeit. U kent vast wel aanduidingen als 5W20, 10W40 of 20W50. Hiermee geeft de industrie aan wat de dikte en stroperigheid van de olie is. Wat bij uw voertuig wordt aanbevolen staat in het gebruiksboekje. Mocht u deze niet hebben, doe dan een online kentekencheck om erachter te komen.

Motorolie bestellen kan bij onze webshop in verschillende hoeveelheden. Wij hebben flacons, jerrycans of vaten van de populaire inhoudsmaat 1 liter, maar daarnaast ook olie met een inhoud van 5, 20, 60 of zelfs 205 liter.

Motorolie online bestellen bij een ruim gesorteerde webshop als 0800-Oliekopen heeft verschillende voordelen. Door onze enorm grote inkoop betaalt u hierdoor niet alleen een lagere prijs, wij hebben altijd alles op voorraad. Niet alleen voor elke particulier, ook als u bijvoorbeeld een transportbedrijf of andere grootverbruiker zou zijn. Elke bestelling wordt zo snel mogelijk bezorgd. En interessant voor de kleinverbruiker: bij online motorolie bestellen voor een bedrag van boven de vijftig euro betalen wij de verzendkosten!

Voor vragen, informatie of offertes kunt u altijd contact opnemen via e-mail of telefoon met onze klantenservice.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »