ATF olie

Incl. btw

ATF olie oftewel transmissie olie is de oliesoort voor de versnellingsbak en de daarbij behorende onderdelen. Het is daarmee een heel ander en veel stroperiger goedje dan motorolie en moet daarom ook absoluut niet door elkaar heen worden gebruikt. Een overeenkomst is wel dat het niet op tijd peilen of verversen nare gevolgen kan hebben.

ATF staat voor Automatic Transmission Fluid. Dit zijn de kenmerken van ATF olie en waarom het zo geschikt is voor de versnellingsbak:

  1. Het stollingspunt is vrij laag.
  2. De viscositeit is tamelijk hoog, indexcodes als 75W90 komen voor.
  3. Er is een uitstekende oxidatiestabiliteit.
  4. Het is zeer effectief tegen slijten, roesten, vuilvorming en schuim.

Naast het gebruik voor de versnellingsbak of automaatbak bij auto’s, vrachtwagens, boten en andere vervoermiddelen is ATF olie ook populair in de wereld van de modelspoorbouw voor het smeren van de rails.

ATF olie online kopen bij de webshop van 0800-oliekopen

Nieuwe ATF olie nodig? ATF versnellingsbakolie treft u in onze webwinkel in verschillende soorten. Ons assortiment strekt van een kleinverpakking voor de bescheiden automobilist tot jerrycans of zelfs vaten voor de grootverbruiker.

Zoals gezegd verliest ook deze olie na verloop van tijd zijn kracht, terwijl de versnellingsbak door middel van spoelen of flushen voorafgaand eerst ook nog schoon moet worden gemaakt. Wij adviseren om altijd wat in huis te hebben of wat in de auto mee te nemen, zodat u bijvoorbeeld bij een lange rit of een vakantie nooit zonder zit. Daar komt bij dat wij bij de wat grotere bestellingen, vanaf 50 euro, uw verzendkosten kwijtschelden.

Uiteraard voldoet onze ATF olie aan de eisen. Dat kunt u een bekend merk als Mobil-1 ook wel toevertrouwen. Deze oliegigant biedt na vele jaren van onderzoeken en innoveren onbetwist de beste ATF olie die u kunt kopen. Naast Mobil-1 voeren wij ook het oliemerk MPM. Deze olie van Nederlandse makelij heeft weliswaar minder naamsbekendheid, maar wij geloven er heilig in. MPM mag immers olie fabriceren volgens het recept van een A-merk, maar heeft alleen een andere naam en een ander etiket op de buitenzijde.

De noodzaak van het tijdig verversen en reinigen van ATF olie

Veel automobilisten hebben de gewoonte om de ATF olie alleen maar te wisselen en niét te reinigen, wat een heel andere handeling is. Met een wisseling wordt immers maar een beperkt deel van de ATF afgetapt en blijft de oude vervuilde olie achter bij bepaalde auto-onderdelen die de olie echter hard nodig hebben. Het vermengen van de nieuwe olie met de oude ATF olie heeft in dat geval dan ook maar een geringe kwaliteitsverbetering, vergelijkbaar met twee keer koffie willen zetten met hetzelfde filterzakje.

In dat geval is het tijd voor flushen, spoelen en reinigen. Vaak laat de auto zelf al weten dat een spoelbeurt nodig is, met duidelijke signalen van allerlei handelingen die samenhangen met de versnellingsbak. U kan dit merken als de auto bijvoorbeeld slechter begint te schakelen. Meestal komt dit door het veranderen van de viscositeit van de ATF versnellingsbakolie of door slijtage, vocht en vuil, waardoor de automaatbak, koppelingsplaten en overige vitale onderdelen minder goed gaan functioneren. Het kan namelijk goed helpen om ATF olie tegen tikkende kleppen, bonken, slippartijen, schakelproblemen, een fluctuerend toerental of een hoger brandstofverbruik in te zetten. Het verversen geeft een gunstige impuls aan de transmissie en verlengt de levensduur.

Als de automaatbak tijdig de verversing krijgt, wordt hij behoed tegen slijten, vuil, vocht, niet meer soepel kunnen schakelen en veroudering van de olie die daardoor een verdikking doormaakt. In het ergste geval is na een periode van verwaarlozing een geheel nieuwe versnellingsbak nodig.

Wanneer moet ik ATF olie verversen?

De momenten waarop het noodzakelijk is om de ATF olie te verversen staat in het gebruikersboekje van uw auto. Mocht u dat misschien niet hebben, dan is de ruime marge van tussen de 60.000 en 90.000 er een om rekening mee te houden. Deze marge hangt mede af van het merk en type auto, de leeftijd en uw persoonlijke gebruik zowel qua rij-afstanden als de mate waarin de automaatbak het te verduren krijgt. Bedenk dat het idee achterhaald is wat men vroeger nog geloofde, namelijk dat transmissie olie nooit zou hoeven worden te vervangen in een auto.

Als de kleur van de olie een wat zwarte tint heeft is dit een duidelijke indicatie dat het tijd is voor olie vervangen. Vooral heel kleine vieze deeltjes in de olie in de koppelomvormer zijn belangrijk om te verwijderen.

Hoe moet ik de transmissie olie nou eigenlijk bijvullen?

  1. Nadat de auto is gestart zet u hem in zijn vrij en dan op de handrem.
  2. Vervolgens schakelen - zonder te rijden - langs alle versnellingen om zorgvuldig de meting te kunnen uitvoeren.
  3. Haal voorzichtig de peilstok eruit en maak deze schoon met een doek, doe hem er weer in en haal er weer uit. Hierdoor kun je het oliepeil zien.
  4. Laat de auto stationair draaien en giet de transmissie olie via een trechter erin.
  5. Als u denkt dat er voldoende is bijgevoegd, voer dan een controle uit door alle versnellingen nog eens even uit te proberen. Mocht het nog niet helemaal soepel gaan, voeg dan alsnog een klein beetje transmissie olie bij.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »